Sunny 16-reglen

SUNNY 16 RULE VAR MULIGVIS SVARET

Efter lysmåleren blev bygget ind i kameraet, og vi har fået skærmen vi kan "chimpe" på, hver gang vi laver billeder, er alle de gamle dyder som f.eks. Sunny 16 rule, efterhånden forsvundet. Ja det gælder også for mig Men efter jeg er begyndt af flirte med film, har jeg været nødt til at sætte mig ind i flere forskellige ting, der sjovt nok også hjælper min digitale hverdag.

Sunny 16-reglen går kort sagt ud på, at du en dag med solskin fra en skyfri himmel tager dit kamera med udenfor, sætter blænden til f/16.0, sætter din ISO til f.eks. ISO 100, og din lukker til 1/125 sek, og tager du billedet, hvor du har solen i ryggen, vil billedet blive korrekt eksponeret. Ja, det virker faktisk, jeg syntes selv det var lidt trippet, da jeg prøvede det første gang, et pletskud, helt uden at bruge alt det smarte i kameraet....

Det der er vigtigt at vide er, at lukkertiden og ISO'en, skal være ens, eller i hvert fald inden for samme hele blænde. F.eks. kan man få ISO 100, men du kan ikke få en lukkertid på 1/100 del (i hele stops), men der bruger du 1/125 sek.

Nu kan vi jo ikke så godt, skyde hele verden ved f/16.0, men det er ret nemt at lave justeringen, hvis man bare lige tænker sig lidt om. Skal du evt. bruger blænde f/8.0, er det to hele stop under f/16.0. Når du har justeret blænden, justerer du enten lukkertiden op til 1/500 del (to stop op), eller ISO'en to stop ned, og slutresultatet bliver ens.

MEN VI BOR I DANMARK, OG SOLEN SKINNER JO IKKE ALTID

Der er ingen regler uden undtagelser, eller justeringer. Det samme gælder for Sunny 16-reglen.

Men der er mere end det. Vil du lege lidt med reglen, skal du til at være meget mere opmærksom på dine omgivelser og på, hvad du ser igennem søgeren. Du skal være opmærksom på, hvor meget lys der er tilstede, og for at se det, skal du holde øje med dine omgivelser og skyggerne. Er der overskyet, skal du f.eks. starte på f/8.0, men læs nedenfor, hvad der skal til og hvorfor.

f/22.0 - SAND OG SNE (Hårde skygger, med skarpe kanter)
Er du et sted med sne eller meget sand, skal vil dette reflektere mere lys, og du skal blænde ned til f/22.0.

f/16 - SOL FRA EN SKYFRI HIMMEL(Tydelige skygger med jævne kanter)
Det er det reglen handler om, så f/16.0 er det rigtige valg.

f/11.0 - LET SKYET (Bløde skygger med runde kanter)
Der er ikke så meget lys tilgængeligt og du skal blænde et stop op til f/11.0

f/8.0 - OVERSKYET (Der er næsten ingen skygger)
Lyset er meget dæmpet og du skal starte på f/8.0.

f/5.6 - STÆRKT OVERSKYET (Der er ingen skygger)
Der er meget lidt lys og du skal tre stop ned til f/5.6.

f/4.0 - I SKYGGE OG VED SOLNEDGANG (Ingen skygger)

Note: Skal du skyde i modlys (solen er bag motivet), skal der laves en justering på +1 stop, dvs. i stedet for f/16.0, skal du bruge f/11.0 så du sikrer, at der kommer nok lys på motivet.

MEN HVORFOR RODE MED SÅDAN EN GAMMEL REGEL, NÅR MAN NU HAR LYSMÅLER I KAMERAET?

Jeg har oplevet, at mit kameras lysmåler tager fejl, og det kan der være mange grunde til, og det er rart at være et skridt foran.

Skal du ud og tage billeder af folk, er der også en vis tilfredsstillelse ved, at kunne indstille kamerat allerede inden, du har haft det oppe ved øjet. Du kommer i hvert tilfælde tæt på, og få et godt udgangspunkt, og skal kun lave en mindre justering.

Om ikke andet kan du på næste fototur, lave en Crocodile Dundee (hvis du er gammel nok til at kende ham), hvor du kigger op på himlen laver justeringen, og snupper et godt eksponeret billede af dine medfotografer

Men prøv det, tag dit kamera med ud og leg lysmåler for en dag. Jeg brugte det en del på min seneste ferie, det giver en vis tilfredsstillelse, at kunne tage et billede uden kameraets hjælp.